BR056 300

 

Créditos


Amor  secret

Letra: Isaac Ulam y Jose Domingo
Música: Isaac Ulam

Isaac Ulam:  Voces y guitarras
Jose Domingo: Voces, castañuelas y percusiones
Puter: Bajo eléctrico
Jordi Parés: Percusiones

Lluna ballarina

Letra: Isaac Ulam y Jose Domingo
Música: Isaac Ulam

Isaac Ulam: Voces y guitarra
Jose Domingo: Voces y guitarra
Puter: Contrabajo
Pere Fort: Acordeón
Dani Ibáñez: Bouzouki

Invisibles

Letra: Isaac Ulam y Jose Domingo
Música: Isaac Ulam

Isaac Ulam: Voz y guitarras acústicas
Jose Domingo: Voz, guitarra española, órgano y percusiones
Puter: Bajo eléctrico
Jordi Parés: Berimbao y percusiones
Alberto Pérez: Violín y viola

Més enllà de tu

Letra y música: Isaac Ulam

Isaac Ulam: Voces y guitarras
Jose Domingo: Voces y guitarras
Puter: Contrabajo
Pere Fort: Acordeón

Tots els sants

Letra y música: Jose Domingo

Isaac Ulam: Voces y guitarra
Jose Domingo: Voces, guitarra, castañuelas y percusiones
Puter: Bajo acústico y contrabajo
Dani Ibáñez: Laúd
Jordi Parés: Percusiones y flautín

Temps de sega

Letra y música: Isaac Ulam

Isaac Ulam: Voces y guitarras
Jose Domingo: Voces, guitarras y percusiones
Jordi Parés: Percusiones, cuerno, berimbao y grallas

Navegarem

Letra y música: Isaac Ulam

Isaac Ulam: Voz
Jose Domingo: Voces
Alberto Pérez: Violines
Jordi Parés: Percusiones y clarinete
Dani Ibáñez: Oud

Immaculats

Letra y música: Jose Domingo

Isaac Ulam: Voces y guitarra
Jose Domingo: Voz y guitarra
Puter: Bajo eléctrico
Jordi Parés: Flautas y percusiones

Boirines

Letra y música: Jose Domingo

Isaac Ulam: Voces
Jose Domingo: Voz y guitarra
Puter: Contrabajo
Alberto Pérez: Piano

Carrer de l'Esperança

Adaptación del tema "Passeig del Carme", de Pere Tàpias.

Isaac Ulam: Voces y guitarra
Jose Domingo: Voces
Puter: Contrabajo
Pere Fort: Acordeón
Alberto Pérez: Mandolina

Grabado y producido por Isaac Ulam y Jose Domingo en la casa del abuelo (en el Carrer de l'Esperança de Blanes) y en la casa de Montferran.
Contrabajos y bajos grabados en la Porta Còsmica de Palma y en Sineu (Mallorca).
Flautas, laúd, bouzouki y clarinetes grabados en Khan Cartró (Girona).
Violines, violas, piano y mandolina, grabados por Alberto Pérez en el estudio Sol de Sants (Barcelona)
Mezclado en Sol de Sants por Jose Domingo, Isaac Ulam y Alberto Pérez.Nota de prensa (2013)

Dos viejos amigos, Isaac Ulam y Jose Domingo, se encuentran para cantar i escribir canciones. Pero no unas canciones cualquiera: quieren escribir canciones de toda la vida, canciones populares, canciones para cantar con los amigos. Canciones de ahora y de aquí, pero que sigan fielmente los patrones tradicionales. Escriben jotas, habaneras, canciones de trabajo… Dos trovadores modernos que buscan las raíces y dialogan con la tradición. Y así nace este proyecto: “Temple d’aigua i llum”.
 
Isaac Ulam es un cantautor los que ya no quedan. Viene de Blanes, en la Costa Brava, pero se diría que sale de otra parte o de otra época. Porque su sensibilidad, y el tono único de su voz demuestran que no es un músico como los otros. Tras un primer disco, ‘En els prats més llunyans’ (2009), que ostenta la categoría de pieza de culto, sorprendió en 2012 con un excelente sucessor, ‘Murtra’, nueva joya de este brillante artesano del folk en su acepción más weird y psicodélica, pero también mediterránea.
 
José Domingo era, en esos días donde cambiamos de milenio, vocalista y líder del grupo indie gerundense Psychoine, junto a los que sacó los discos “Vanity” y “Shades” (Moby Disk Records). Ya en solitario, el sello francés Stupid Competitions se fijó en él cuando viajaba por Europa para publicar una pequeña joya de pop de cámera, ‘Suddenly’. Más adelante vendría ‘En la distancia’ (2011), donde cambiaba el inglés por el castellano y contaba con la participación de María Rodés. Siempre fiel a los rasgos diferenciales de su música: unas extraordinarias melodías que cantan al amor con dosis de ironía y de bohemia.
 
La relación entre ambos viene de lejos, de cuando coincidieron en Girona mientras Isaac escribía las canciones que formarían “En els prats més llunyans”. Jose Domingo fue el catalizador para que aquellos diamantes en bruto terminaran grabándose. Empezaron a tocar juntos. Se distanciaron. Se reencontraron una vez y otra. E inevitablemente surgieron de nuevo las ganas de colaborar, retomando un viejo proyecto de cuando los fríos inviernos de Girona, basado en el amor común por el cancionero popular.

¿Podrían ellos escribir canciones atemporales, melodías que a la primera escucha todo el mundo identificara como populares o tradicionales? Ésta era la apuesta. Y el resultado, que llega tras muchos años y todavía más aventuras, es este “Temple d’aigua i llum”, “Templo de agua y luz”.
 
Un disco con perlas como la jota “Amor secret” –un clásico popular desde la primera escucha-, la habanera “Lluna ballarina”, canciones de trabajo (“Temps de sega”) y también de bandoleros (“Invisibles”). Un disco con castañuelas y acordeones, que surca el Mediterráneo o se encarama a las cimas del Montseny. Con melodías preciosas. Y una agradable sorpresa: “Carrer de l’esperança”, una bonita canción marinera que el padre de Isaac Ulam cantaba siempre con sus amigos y que hacía falta recoger aquí.

 

 

Letras

Amor secret

Portaràs menjar dins un farcell, lluint una flor als teus cabells. A cada passa arribaràs més lluny, amb els ulls ben desperts. Et mullaràs els peus dins l’aigua fresca del riu i mai ningú sabrà del meu amor secret. Recollint ginesta pel camí tot cantant sota els pins. Jo et veuré arribar amb un vestit blanc entre el blat. Rere d’uns matolls t’enfilaria, ni farcell ni vestit ni blat ni tonteries! Si et veiessis com jo et veig t’espantaries!

Lluna ballarina

El vent calent que arriba al port avui ens duu la primavera. Enmig del mar, els mariners s’obliden de les seves penes. He estat tants anys a la teranyina llevant les xarxes amb les meves mans... sabent que tu m’esperaries vora el mar. Sota aquesta lluna ballarina jo et voldria despullar per adorar-te. Als teus peus de verge hi posaria l’escuma dels set mars per protegir-te, i així dansar amb tu fins la matinada, per ofegar els pecats que el vi ens oferia. La llum del far, un cel de plom i un fanalet brillant en terra. Ja et veig de lluny i és tan bonic saber que tu encara m’esperes. He estat tants anys a la teranyina...

Invisibles

Invisibles pels camins, perseguits creuant la frontera, anem fugint dels nostres crims,
som foragits a la nostra terra. Des del cim del Matagalls, les Guilleries eren nostres. Entre els arbres, amagats, on ben aviat ens penjaran. No ens espanta pas la mort,
tots sabem que ens ha d'arribar. Des del cim del Matagalls, les Guilleries eren nostres. Entre els arbres, amagats, on ben aviat ens penjaran. Invisibes pels camins, creuant la frontera.

Més enllà de tu

Orfe com les veles d’aquest vell vaixell, vaig brandant tot mar endins, tan lluny dels demés, que me n’he oblidat de com tu eres. Tot el que tenia ara és ofegat. Ni el record més bonic, ni el petó més dolç podran aixecar-me mai d’aquest desconsol. I he descobert que més enllà de tu ja no tinc res, només aquest vaixell que m’omple de vida. Que el vent et porti lluny, tan lluny de mi, tan lluny com pugui!

Tots els sants

Si poguessim tenir una nit per nosaltres, marxaríem tots dos corrent pels camins. Els llençols al balcó penjant morts de riure i els ocells cantant als coixins. Si poguéssim estar una nit sencera tu i jo sols, i ningú més... Les campanes picant les hores a l'aire i els gats baixant pels carrers. M'imagino tots els sants parlant de nosaltres mentre tu i jo ja estem ben lluny! M'imagino tots els sants buscant-nos per casa mentre tu i jo dormim agafats! Molt abans de que el gall canti de matinada i els homes s'aixequin per anar a feinejar, tornaríem corrent pels camins cap a casa. I aquí no ha passat res. M'imagino tots els sants parlant de nosaltres mentre tu i jo ja haurem arribat.

Temps de sega

Llarg ens espera el dia! És l’hora bona per segar. Les males herbes s’apoderen d’alguns homes que s’han adormit. I jo espero com un boig que el sol em cremi, igual que ahir. Segurament vindràs com sempre, contenta a l’hora d’esmorzar. Desitjo amb tot el meu cor que, suada, arribis fins a mi i em donis mitja poma i aigua, mirant-me als ulls, feliç.

Navegarem

Si tot el que has viscut s’esborra, dorm profundament. Allà on anirem no hi ha ciutats, tan sols hi ha un mar immens. I navegarem tots dos en aquest vaixell sense timó, per sobre les onades, amb el nostre cor il•luminant la nit. Enrere quedarà el dolor i totes les pors, i el mal que vàrem fer. I amb les mans aixecarem aquest palau de llum enmig de l’espigó. Perquè ja no ens queden més paraules ni temps per perdre en va. Hi ha massa gent seguint uns titelles com un ramat de xais. Oferirem la nostra veu per cantar cançons de mariners, i de nit avançarem lluitant ferotgement per viure un dia més. I navegarem tots dos en aquest vaixell sense timó, per sobre les onades, amb el nostre cor il•luminant la nit. Perquè ja no queden gaires homes tan valents!

Immaculats

Purificarem els nostres cors amb la flama nova d'aquest foc i, amb les cendres a les nostres mans, ballarem brillant immaculats. Entrarem tots junts al fons del bosc amb els ulls oberts plens de colors i, amb les dues mans fent de mirall, ballarem brillant immaculats. Ballarem brillant immaculats amb les cendres a les nostres mans. Amb els nostres ulls plens de colors entrarem tots junts al fons del bosc. Sembrarem de nou les velles llavors. Formarem un cercle agafant-nos ben fort. Ballarem brillant immaculats.

Boirines

Camines sobre l'horitzó que marca aquesta mar serena, ignorant la meva presència. Lentament vas seguint el sol fins allà on moren les onades, allà on morí el nostre amor. I quan trenqui la matinada la fragilitat del meu cor, les boirines s'enduran el teu record. T'apropes com un antic somni que arrossega tots els vells amors. I quan trenqui la matinada la fragilitat del meu cor, les boirines s'enduran el teu record.

 

Imágenes en vivo

Amor secret

Invisibles